Kiszűrhetőek-e a veszélyes anyajegyek?

Az utóbbi években a bőrrákos megbetegedések száma növekedett a napfény összetételének és intenzitásának megváltozása miatt. Vizsgáljuk át magunkat, esetleg családtagjainkat a nyaralások előtt és után, és legalább évente nézessük meg anyajegyeinket bőrgyógyásszal.

Az anyajegyek a bőrön és a nyálkahártyán megjelenő, jól körülhatárolt bőrkinövések. Már a születéskor megjelenhetnek, de inkább csak a későbbi életkorban alakulnak ki. Kialakulásukban elsősorban a bőrt ért UV sugárzásnak van szerepe. A bőr különböző részeiből eredhetnek (hám, kötőszövet, erek, melanocyta), különböző színűek, alakúak, és nagyságúak lehetnek.

Szűrésükre azért van szükség, mert egyes anyajegyek elfajulhatnak, azaz legrosszabb esetben bőrrák alakulhat ki belőlük: a festékes anyajegyből (N. pigmentosus) melanoma, a fejbőr zsíros anyajegyéből (N. sebaceus) basalioma. A bőrrákok közül a legveszélyesebb a melanoma, azaz festékes bőrrák, amely áttétet is képezhet. Érdemes odafigyelnünk a bőrünk egészségére, ugyanis a bőrrák az összes daganattípus 40%-áért felelős. Jó hír, hogy a bőrdaganatok minden formája jó esélyekkel gyógyítható. A korán felfedezett daganat esetén többnyire elég az eltávolítása és a további rendszeres szűrés.

Az orvosi szűrővizsgálat alatt a bőrgyógyász a teljes testfelületet átvizsgálja először szabad szemmel, majd egy speciális megvilágított nagyítóval - dermatoszkóppal - veszi szemügyre az anyajegyeket. A szakvéleménye szerint veszélyesnek látszó anyajegyről egy dermatoszkópra szerelhető digitális fényképezővel nagyfelbontású fényképet készít. A technikai felszereltségnek köszönhetően orvosaink folyamatosan tudják figyelni az elváltozásokat, vagyis a következő kontroll vizsgálat alkalmával össze lehet hasonlítani mennyit változott az anyajegy formája, színe és egyéb paraméterei. Így jó előre ki lehet szűrni a kezdődő rosszindalatú elváltozásokat.

A vizsgálat után bőrgyógyászunk eldönti, hogy szükséges-e bármely anyajegy eltávolítása. Amennyiben a dermatoszkópos anyajegyszűrés során szabálytalan anyajegyet talál, sebészeti úton oldja meg az anyajegyek kimetszését. A különböző anyajegyek sebészeti levétele akkor is indokolt lehet, ha esztétikailag zavaróak, esetleg olyan területen találhatóak, ahol sérülésveszélynek vannak kitéve, például dörzsöli őket a nadrág gombja vagy a melltartó merevítője.

A klinikánkon helyi érzéstelenítésben végzett ambuláns beavatkozásról itt olvashat: Anyajegy eltávolítás a Dr Derm klinikán

A dermatoszkópos anyajegyszűrésen évente ajánlatos részt venni, ha valakinek nagyon sok anyajegye vagy több atípusos, azaz megszokottól eltérő anyajegye van, félévente tanácsos az ellenőrzés.

Évente többször is érdemes megnézetnie magát, ha

  • a családjában már előfordult Melanoma vagy bőrdaganat
  • napon dolgozik, vagy sokat volt kitéve a bőre UV sugárzásnak
  • nagyon világos a bőre, a hajszíne
  • már fiatalon nagy mennyiségű, feltűnő anyajegye keletkezett
  • veleszületett nagyméretű vagy furcsa színű, körvonalú anyajegye van
  • 20 éves kora előtt is sokszor leégett
  • anyajegyei változnak, vagy panaszt okoznak

Rendkívüli vizsgálatra lehet szükség, ha a kibővített ABCD szabályunk valamely tünetét észrevette magán.

A megváltozott anyajegy időben történő észlelése és műtéti eltávolítása életet menthet, ne késlekedjen!