Anyajegy térképezés és bőrrák szűrés

Anyajegy térképezés és bőrrák szűrés

A bőr pigmenttermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú folyamat, a melanoma, valamint az ún. nem-melanoma bőrrákok felismerése szakorvos feladata. A testfelületen megtalálható festékes anyajegyek gyakran jelentik a melanoma kiindulópontját, így azok rendszeres ellenőrzése segíthet a bőr legrosszabb indulatú daganatának korai felismerésében. A napfénynek kitett területeken jelentkező nem-melanoma bőrrákok közül a basalioma soha nem ad áttétet, de a környezetét roncsolja, így mielőbbi eltávolítása indokolt. A laphámrák (spinalioma) szintén megoldható műtéttel, s annak korai felismerése a későbbi szövődmények megelőzése szempontjából alapvető jelentőségű.

Anyajegyszűrésünk alkalmával a teljes bőrfelszínt vizsgáljuk: a törzs és a végtagok mellett különös figyelmet kell fordítani a tenyér és a talp, a fejbőr és más rejtett felületek (hónalj, nemi részek) átvizsgálására. A gyanús anyajegyekről fotodokumentáció készül (Heine Delta 20 Plus polarizált dermatoszkóppal és Nikon D80 tükörreflexes kamerával). A fotókat szerveren tároljuk és későbbi anyajegyvizsgálatok során összevetjük az aktuális állapottal. Amennyiben indokolt, műtéti beavatkozást végzünk, helyi érzéstelenítésben. Minden esetben szövettani feldolgozás is történik, s a hisztológiai leletet egy héten belül írásban kiadjuk.

anyajegy_es_borrak_szures

Anyajegy és bőrrák szűrés

Amennyiben anyajegyeit otthon is rendszeresen ellenőrizni szeretné, bizonyára hasznos segítséget fog nyújtani az ABCD szabály ismerete. Mi egy kibővített ABCD szabályt teszünk közzé, mely A-tól egészen I betűig, könnyen megjegyezhető kritériumokat tartalmaz.

Anyajegy térképezés
Nagyban megkönnyíti az anyajegyek szűrését, változásuk követését, új anyajegy megjelenésének regisztrálását a klinikánkon 2020. februárjától üzemelő Intellistudio anyajegy térképező rendszer. Az amerikai Canfield legújabb, 30 Megapixeles nagyfelbontású kamerával, automatikus lifttel és forgószőnyeggel felszerelt rendszere a testről 4 irányból, 3 magasságban felvételeket készít. Ezután a szoftver a teljes testfelszínen feltérképezi az elváltozásokat, így minden látható anyajegy rögzítésre kerül. A mesterséges intelligencia (AI, Arteficial Intelligence) által kiválasztott, legszabálytalanabb formájú, vagy figyelemre érdemes megjelenésű anyajegyről ezután dermatoszkópos fotó készül a Visiomed D200evo digitális dermatoszkóppal. A szoftver rangsorolja az anyajegyeket a legszabálytalanabbtól a legkevésbé veszélyesig.

Amennyiben a dermatoszkópos anyajegyszűrés szabálytalan vagy új anyajegy megjelenését regisztrálja, sebészeti úton oldjuk meg az anyajegyek kimetszését. A különböző anyajegyek sebészeti levétele akkor is indokolt lehet, ha esztétikailag zavaróak, esetleg olyan területen találhatóak, ahol sérülésveszélynek vannak kitéve, például dörzsöli őket a nadrág gombja vagy a melltartó merevítője. Ilyenkor preventív anyajegy eltávolításról beszélünk.

A klinikánkon helyi érzéstelenítésben végzett ambuláns beavatkozásról itt olvashat: Anyajegy eltávolítás a Dr Derm klinikán

A dermatoszkópos anyajegyszűrésen évente ajánlatos részt venni, ha valakinek nagyon sok anyajegye vagy több atípusos, azaz megszokottól eltérő anyajegye van, félévente tanácsos az ellenőrzés.

Évente többször is érdemes megnézetnie magát, ha

  • a családjában már előfordult Melanoma vagy bőrdaganat
  • napon dolgozik, vagy sokat volt kitéve a bőre UV sugárzásnak
  • nagyon világos a bőre, a hajszíne
  • már fiatalon nagy mennyiségű, feltűnő anyajegye keletkezett
  • veleszületett nagyméretű vagy furcsa színű, körvonalú anyajegye van
  • 20 éves kora előtt is sokszor leégett
  • anyajegyei változnak, vagy panaszt okoznak

Amennyiben anyajegyeit otthon is rendszeresen ellenőrizni szeretné, bizonyára hasznos segítséget fog nyújtani az ABCD szabály ismerete. Mi egy kibővített ABCD szabályt teszünk közzé, mely A-tól egészen I betűig, könnyen megjegyezhető kritériumokat tartalmaz.

Anyajegyét mielőbb meg kell mutatnia bőrgyógyásznak, amennyiben
A – aszimmetrikussá válik
B (border) – szélei, határai elmosódottak lesznek, vagy kisebb nyúlványok jelennek meg, melyek az anyajegy környezete felé növekednek
C (colour) – megváltozik az anyajegy színe (sötétebb lesz, vagy kifehéredik)
D (diameter) – növekedni kezd, átmérője nagyobb lesz
E (elevation) – korábbi lapos anyajegye kiemelkedik
E (evolving) – anyajegye fejlődik, vagy visszafejlődik
F (form) – megváltozik az anyajegy formája
G (growing) – anyajegye folyamatosan növekszik
H (haemorrhage)- anyajegye kivérzik
I (itching) – anyajegye időnként, vagy folyamatosan viszket

Anyajegyvizsgálat 5 db anyajegyig 25 000 Ft (magyar nyelvű konzultáció esetén). Nagyobb számú anyajegy vizsgálatának igénye esetén javasoljuk a teljes test anyajegy térképezés igénybe vételét, mely testfotókkal és a gyanús anyajegyek dermatoszkópos vizsgálatával, rögzítésével 25db anyajegyig 35.000 Ft, 50db anyajegyig 40.000 Ft, 75db anyajegyig 45.000 Ft, 100db anyajegyig 50.000 Ft, 125 db anyajegyig 55.000 Ft, 150db anyajegyig 60.000 Ft, 175db anyajegyig 65.000 Ft, 200db anyajegyig 70.000 Ft.

A betegvizsgálati (állapot felmérési) díj az egyidejűleg vagy később elvégzendő orvosi beavatkozástól független, általános költségátalány jellegű térítés. A beavatkozások (műtéti kimetszés, szövettani vizsgálat) külön árlista alapján történnek, melyről a konzultáció során, illetve a kezelés előtt tájékoztatást kap. A beavatkozások díját a recepción a kezelés megkezdése előtt kell rendezni.

Klinikánk 2020. májusában bevezetett “Covid-19 járványügyi protokoll”-ját fenntartjuk. Klinikánk higiénikus szakembert alkalmaz a protokoll felülvizsgálata és az újabb intézkedések bevezetése céljából. Kérjük a biztonsági protokoll maradéktalan betartását, pácienseink és munkatársaink védelmében.