Anyajegy és bőrrák szűrés

Anyajegy és bőrrák szűrés

A bőr pigmenttermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú folyamat, a melanoma, valamint az ún. nem-melanoma bőrrákok felismerése szakorvos feladata. A testfelületen megtalálható festékes anyajegyek gyakran jelentik a melanoma kiindulópontját, így azok rendszeres ellenőrzése segíthet a bőr legrosszabb indulatú daganatának korai felismerésében. A napfénynek kitett területeken jelentkező nem-melanoma bőrrákok közül a basalioma soha nem ad áttétet, de a környezetét roncsolja, így mielőbbi eltávolítása indokolt. A laphámrák (spinalioma) szintén megoldható műtéttel, s annak korai felismerése a későbbi szövődmények megelőzése szempontjából alapvető jelentőségű.

Anyajegyszűrésünk alkalmával a teljes bőrfelszínt vizsgáljuk: a törzs és a végtagok mellett különös figyelmet kell fordítani a tenyér és a talp, a fejbőr és más rejtett felületek (hónalj, nemi részek) átvizsgálására. A gyanús anyajegyekről fotodokumentáció készül (Heine Delta 20 Plus polarizált dermatoszkóppal és Nikon D80 tükörreflexes kamerával). A fotókat szerveren tároljuk és későbbi anyajegyvizsgálatok során összevetjük az aktuális állapottal. Amennyiben indokolt, műtéti beavatkozást végzünk, helyi érzéstelenítésben. Minden esetben szövettani feldolgozás is történik, s a hisztológiai leletet egy héten belül írásban kiadjuk.

anyajegy_es_borrak_szures

Anyajegy és bőrrák szűrés

Amennyiben anyajegyeit otthon is rendszeresen ellenőrizni szeretné, bizonyára hasznos segítséget fog nyújtani az ABCD szabály ismerete. Mi egy kibővített ABCD szabályt teszünk közzé, mely A-tól egészen I betűig, könnyen megjegyezhető kritériumokat tartalmaz.

Anyajegyét mielőbb meg kell mutatnia bőrgyógyásznak, amennyiben
A – aszimmetrikussá válik
B (border) – szélei, határai elmosódottak lesznek, vagy kisebb nyúlványok jelennek meg, melyek az anyajegy környezete felé növekednek
C (colour) – megváltozik az anyajegy színe (sötétebb lesz, vagy kifehéredik)
D (diameter) – növekedni kezd, átmérője nagyobb lesz
E (elevation) – korábbi lapos anyajegye kiemelkedik
E (evolving) – anyajegye fejlődik, vagy visszafejlődik
F (form) – megváltozik az anyajegy formája
G (growing) – anyajegye folyamatosan növekszik
H (haemorrhage)- anyajegye kivérzik
I (itching) – anyajegye időnként, vagy folyamatosan viszket