Anyajegy térképezés és bőrrák szűrés

Anyajegy térképezés és bőrrák szűrés

A bőr pigmenttermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú folyamat, a melanoma, valamint az ún. nem-melanoma bőrrákok felismerése szakorvos feladata. A testfelületen megtalálható festékes anyajegyek gyakran jelentik a melanoma kiindulópontját, így azok rendszeres ellenőrzése segíthet a bőr legrosszabb indulatú daganatának korai felismerésében. A napfénynek kitett területeken jelentkező nem-melanoma bőrrákok közül a basalioma soha nem ad áttétet, de a környezetét roncsolja, így mielőbbi eltávolítása indokolt. A laphámrák (spinalioma) szintén megoldható műtéttel, s annak korai felismerése a későbbi szövődmények megelőzése szempontjából alapvető jelentőségű.

Anyajegyszűrésünk alkalmával a teljes bőrfelszínt vizsgáljuk: a törzs és a végtagok mellett különös figyelmet kell fordítani a tenyér és a talp, a fejbőr és más rejtett felületek (hónalj, nemi részek) átvizsgálására. A gyanús anyajegyekről fotodokumentáció készül (Heine Delta 20 Plus polarizált dermatoszkóppal és Nikon D80 tükörreflexes kamerával). A fotókat szerveren tároljuk és későbbi anyajegyvizsgálatok során összevetjük az aktuális állapottal. Amennyiben indokolt, műtéti beavatkozást végzünk, helyi érzéstelenítésben. Minden esetben szövettani feldolgozás is történik, s a hisztológiai leletet egy héten belül írásban kiadjuk.

anyajegy_es_borrak_szures

Anyajegy és bőrrák szűrés

Amennyiben anyajegyeit otthon is rendszeresen ellenőrizni szeretné, bizonyára hasznos segítséget fog nyújtani az ABCD szabály ismerete. Mi egy kibővített ABCD szabályt teszünk közzé, mely A-tól egészen I betűig, könnyen megjegyezhető kritériumokat tartalmaz.

Anyajegy térképezés
Nagyban megkönnyíti az anyajegyek szűrését, változásuk követését, új anyajegy megjelenésének regisztrálását a klinikánkon 2020. februárjától üzemelő Intellistudio anyajegy térképező rendszer. Az amerikai Canfield legújabb, 30 Megapixeles nagyfelbontású kamerával, automatikus lifttel és forgószőnyeggel felszerelt rendszere a testről 4 irányból, 3 magasságban felvételeket készít. Ezután a szoftver a teljes testfelszínen feltérképezi az elváltozásokat, így minden látható anyajegy rögzítésre kerül. A mesterséges intelligencia (AI, Arteficial Intelligence) által kiválasztott, legszabálytalanabb formájú, vagy figyelemre érdemes megjelenésű anyajegyről ezután dermatoszkópos fotó készül a Visiomed D200evo digitális dermatoszkóppal. A szoftver rangsorolja az anyajegyeket a legszabálytalanabbtól a legkevésbé veszélyesig.

Amennyiben a dermatoszkópos anyajegyszűrés szabálytalan vagy új anyajegy megjelenését regisztrálja, sebészeti úton oldjuk meg az anyajegyek kimetszését. A különböző anyajegyek sebészeti levétele akkor is indokolt lehet, ha esztétikailag zavaróak, esetleg olyan területen találhatóak, ahol sérülésveszélynek vannak kitéve, például dörzsöli őket a nadrág gombja vagy a melltartó merevítője. Ilyenkor preventív anyajegy eltávolításról beszélünk.

A klinikánkon helyi érzéstelenítésben végzett ambuláns beavatkozásról itt olvashat: Anyajegy eltávolítás a Dr Derm klinikán

A dermatoszkópos anyajegyszűrésen évente ajánlatos részt venni, ha valakinek nagyon sok anyajegye vagy több atípusos, azaz megszokottól eltérő anyajegye van, félévente tanácsos az ellenőrzés.

Évente többször is érdemes megnézetnie magát, ha

  • a családjában már előfordult Melanoma vagy bőrdaganat
  • napon dolgozik, vagy sokat volt kitéve a bőre UV sugárzásnak
  • nagyon világos a bőre, a hajszíne
  • már fiatalon nagy mennyiségű, feltűnő anyajegye keletkezett
  • veleszületett nagyméretű vagy furcsa színű, körvonalú anyajegye van
  • 20 éves kora előtt is sokszor leégett
  • anyajegyei változnak, vagy panaszt okoznak

Amennyiben anyajegyeit otthon is rendszeresen ellenőrizni szeretné, bizonyára hasznos segítséget fog nyújtani az ABCD szabály ismerete. Mi egy kibővített ABCD szabályt teszünk közzé, mely A-tól egészen I betűig, könnyen megjegyezhető kritériumokat tartalmaz.

Anyajegyét mielőbb meg kell mutatnia bőrgyógyásznak, amennyiben
A – aszimmetrikussá válik
B (border) – szélei, határai elmosódottak lesznek, vagy kisebb nyúlványok jelennek meg, melyek az anyajegy környezete felé növekednek
C (colour) – megváltozik az anyajegy színe (sötétebb lesz, vagy kifehéredik)
D (diameter) – növekedni kezd, átmérője nagyobb lesz
E (elevation) – korábbi lapos anyajegye kiemelkedik
E (evolving) – anyajegye fejlődik, vagy visszafejlődik
F (form) – megváltozik az anyajegy formája
G (growing) – anyajegye folyamatosan növekszik
H (haemorrhage)- anyajegye kivérzik
I (itching) – anyajegye időnként, vagy folyamatosan viszket

Anyajegyvizsgálat 5 db anyajegyig 35 000 Ft Nagyobb számú anyajegy vizsgálatának igénye esetén javasoljuk az Intellistudio rendszerrel végzett teljes test anyajegy térképezés igénybe vételét, mely testfotókkal és a gyanús anyajegyek dermatoszkópos vizsgálatával, rögzítésével 25db anyajegyig 45.000 Ft, 26-50db anyajegyig 55.000 Ft, 51-75db anyajegyig 65.000 Ft, 76-100db anyajegyig 75.000 Ft, 101-125 db anyajegyig 85.000 Ft, 126-150db anyajegyig 95.000 Ft, 151 anyajegy felett 110.000 Ft.

A betegvizsgálati (állapot felmérési) díj az egyidejűleg vagy később elvégzendő orvosi beavatkozástól független, általános költségátalány jellegű térítés. A beavatkozások (műtéti kimetszés, szövettani vizsgálat) külön árlista alapján történnek, melyről a konzultáció során, illetve a kezelés előtt tájékoztatást kap. A beavatkozások díját a recepción a kezelés megkezdése előtt kell rendezni.

Tisztelt Pácienseink! Szeretnénk Önöket tájékoztatni, hogy az általános bőrgyógyászati vizsgálatra és az anti-aging konzultációra előzetes bejelentkezés szükséges. Viszont vannak olyan kezelések, amelyeket KONZULTÁCIÓ NÉLKÜL, nagyon rövid határidővel vállalni tudunk. Ilyenkor is történik VISIA állapotfelmérés, de nem kell kivárni a konzultációs időpontot. Ezek kivétel nélkül sérülés nélküli (non-ablatív, non-invazív) kezelések, melyek nem igényelnek gyógyulási időt.

Időpontkérés: (06 1) 336 00 77; (06 1) 316 70 28; (06 70) 770 26 63

KÖSZÖNJÜK ÉRDEKLŐDÉSÜKET!