Anyajegy térképezés és bőrrák szűrés

Anyajegy térképezés és bőrrák szűrés

Az utóbbi években a bőrrákos megbetegedések száma növekedett, vélhetően a napfény összetételének és intenzitásának, valamint a napozási szokásoknak a megváltozása miatt. Vizsgáljuk át magunkat, esetleg családtagjainkat a nyaralások előtt és után, és legalább évente nézessük meg, van-e megváltozott vagy új anyajegy a testünkön.

A festékes anyajegyek a bőrön és a nyálkahártyán megjelenő, jól körülhatárolt foltok, vagy bőrkinövések. Már a születéskor láthatóak lehetnek, de leginkább későbbi életkorban alakulnak ki. Létrejöttükben az öröklött hajlam mellett a bőrt ért UV sugárzásnak fontos szerepe van. A bőr különböző részeiből eredhetnek más típusú anyajegyek is (hám, kötőszövet, ér), melyek színük, alakjuk, nagyságuk és más jellemzőik alapján szakember által könnyen beazonosíthatóak.

Az anyajegy szűrés fontossága
Szűrésükre azért van szükség, mert egyes anyajegyek elfajulhatnak, azaz legrosszabb esetben bőrrák alakulhat ki belőlük: a festékes anyajegyből (N. pigmentosus) melanoma, a fejbőr zsíros anyajegyéből (N. sebaceus) basalioma. A bőrrákok közül a legveszélyesebb a melanoma malignum, azaz festékes bőrrák, amely áttétet is képezhet. A melanoma felismerése szempontjából a rendszeres anyajegy és bőrrák szűrés alapvető fontosságú. A melanoma korai felismerése és műtéti eltávolítása életmentő, hiszen az elváltozás kezdeti szakaszában történő felismerésekor a prognózis még nagyon jó, a műtéti eltávolítás után nincs további teendő, a páciens meggyógyul.

Érdemes tehát odafigyelnünk a bőrünk egészségére, hiszen a bőrrák az összes daganattípus 40%-áért felelős. Jó hír, hogy a bőrdaganatok minden formája jó esélyekkel gyógyítható. A korán felfedezett daganat esetén többnyire elég az eltávolítás és a további rendszeres szűrés. Az orvosi szűrővizsgálat alatt a bőrgyógyász a teljes testfelületet átvizsgálja először szabad szemmel, majd egy speciális megvilágított nagyítóval - dermatoszkóppal - veszi szemügyre az anyajegyeket. A bőrgyógyász szakvéleménye szerint veszélyesnek látszó anyajegyről egy dermatoszkópra szerelt digitális fényképezővel nagyfelbontású fényképet készít.
visiomed-d200evo
A fénykép a későbbiekben az anyajegy követésének alapjául szolgál, hiszen az apró változások a sorozatfelvételeken jól beazonosíthatók. E technikai háttér birtokában a szakemberek folyamatosan tudják figyelni az elváltozásokat, így a rosszindulatúság gyanúja esetén javasolni fogják a műtéti kimetszést.

Anyajegy térképezés
Nagyban megkönnyíti az anyajegyek szűrését, változásuk követését, új anyajegy megjelenésének regisztrálását a klinikánkon 2020. februárjától üzemelő Intellistudio anyajegy térképező rendszer. Az amerikai Canfield legújabb, 30 Megapixeles nagyfelbontású kamerával, automatikus lifttel és forgószőnyeggel felszerelt rendszere a testről 4 irányból, 3 magasságban felvételeket készít. Ezután a szoftver a teljes testfelszínen feltérképezi az elváltozásokat, így minden látható anyajegy rögzítésre kerül. A mesterséges intelligencia (AI, Arteficial Intelligence) által kiválasztott, legszabálytalanabb formájú, vagy figyelemre érdemes megjelenésű anyajegyről ezután dermatoszkópos fotó készül a Visiomed D200evo digitális dermatoszkóppal. A szoftver rangsorolja az anyajegyeket a legszabálytalanabbtól a legkevésbé veszélyesig.
Canfield Intellistudio 2

Amennyiben a dermatoszkópos anyajegyszűrés szabálytalan vagy új anyajegy megjelenését regisztrálja, sebészeti úton oldjuk meg az anyajegyek kimetszését. A különböző anyajegyek sebészeti levétele akkor is indokolt lehet, ha esztétikailag zavaróak, esetleg olyan területen találhatóak, ahol sérülésveszélynek vannak kitéve, például dörzsöli őket a nadrág gombja vagy a melltartó merevítője. Ilyenkor preventív anyajegy eltávolításról beszélünk.

A klinikánkon helyi érzéstelenítésben végzett ambuláns beavatkozásról itt olvashat: Anyajegy eltávolítás a Dr Derm klinikán

A dermatoszkópos anyajegyszűrésen évente ajánlatos részt venni, ha valakinek nagyon sok anyajegye vagy több atípusos, azaz megszokottól eltérő anyajegye van, félévente tanácsos az ellenőrzés.

Évente többször is érdemes megnézetnie magát, ha

  • a családjában már előfordult Melanoma vagy bőrdaganat
  • napon dolgozik, vagy sokat volt kitéve a bőre UV sugárzásnak
  • nagyon világos a bőre, a hajszíne
  • már fiatalon nagy mennyiségű, feltűnő anyajegye keletkezett
  • veleszületett nagyméretű vagy furcsa színű, körvonalú anyajegye van
  • 20 éves kora előtt is sokszor leégett
  • anyajegyei változnak, vagy panaszt okoznak

Rendkívüli vizsgálatra lehet szükség, ha a kibővített ABCD szabályunk valamely tünetét észrevette magán.

Anyajegyét mielőbb meg kell mutatnia bőrgyógyásznak, amennyiben az
A (asymmetry) – aszimmetrikussá válik
B (border) – szélei, határai elmosódottak lesznek, vagy kisebb nyúlványok jelennek meg, melyek az anyajegy környezete felé növekednek
C (colour) – megváltozik az anyajegy színe (sötétebb lesz, vagy kifehéredik)
D (diameter) – növekedni kezd, átmérője nagyobb lesz
E (elevation) – korábbi lapos anyajegye kiemelkedik
E (evolving) – anyajegye fejlődik, vagy visszafejlődik
F (form) – megváltozik az anyajegy formája
G (growing) – anyajegye folyamatosan növekszik
H (haemorrhage)- anyajegye kivérzik
I (itching) – anyajegye időnként, vagy folyamatosan viszket

A megváltozott anyajegy időben történő észlelése és műtéti eltávolítása életet menthet, ne késlekedjen!

Végül, de nem utolsó sorban: fordítson figyelmet a fényvédelemre! Klinikánk 2 évtizedes tapasztalattal rendelkezik a megfelelő bőrápoló termékek kiválasztásában és ajánlásában. A bőr UV-károsodásának kivédésére a linken elérhető termékeket ajánljuk:
Arcel Med 50-es faktorszámú fényvédőkrém arcra a Jean d'Arceltől,
fényvédő sorozat a Thalion-tól.

Anyajegy térképezésre bejelentkezés - hétköznap 8.00 és 19.30 között - az alábbi telefonszámon lehetséges: 06 70 770 26 63.

 

Tisztelt Pácienseink! Szeretnénk Önöket tájékoztatni, hogy az általános bőrgyógyászati vizsgálatra és az anti-aging konzultációra előzetes bejelentkezés szükséges. Viszont vannak olyan kezelések, amelyeket KONZULTÁCIÓ NÉLKÜL, nagyon rövid határidővel vállalni tudunk. Ilyenkor is történik VISIA állapotfelmérés, de nem kell kivárni a konzultációs időpontot. Ezek kivétel nélkül sérülés nélküli (non-ablatív, non-invazív) kezelések, melyek nem igényelnek gyógyulási időt.

Időpontkérés: (06 1) 336 00 77; (06 1) 316 70 28; (06 70) 770 26 63

KÖSZÖNJÜK ÉRDEKLŐDÉSÜKET!