Fagyasztás a szemölcsökre

A vírusos szemölcsök nemcsak esztétikai problémát jelentenek, gyakran fájdalmasak és még fertőzőek is. Eltávolításukra sok lehetőség kínálkozik, az előnyöket és hátrányokat elemezzük cikkünkben. Klinikánkon a Cryosurgery-t (fagyasztás) részesítjük előnyben.

A kézfejen és a talpon, különösen gyermek- és fiatalkorban gyakran jelennek meg vírusos szemölcsök. A fertőződés könnyen megtörténhet: nemcsak közvetlenül bőrérintkezéssel, hanem uszodában, a medence szélén ücsörögve, az öltözőben, a zuhanyzóban, vagy közös használatú eszközökön egy ideig fertőzőképesek maradnak a vírusok, s könnyen újra gazdára találnak. A lappangási idő néhány hét vagy akár hónap is lehet, a lassú növekedés miatt sok esetben csak akkor vesszük észre, ha a szemölcs a bőr mélyebb rétegeibe terjedve rálépéskor fájdalmat okoz.

Éles szélű kanállal való kikaparás, vattapálcával történő fagyasztás, égetés, esetleg ecsetelés volt a szemölcsök kezelésének klasszikus módja. Manapság kézenfekvőnek tűnik a gyors hatású lézerek alkalmazása, azonban érdemes végiggondolni, mi is történik a lézeres égetés, illetve a fagyasztás közben.

A lézerrel történő égetéskor a szemölcsöt – szem ellenőrzése mellett – lehetőleg teljes egészében eltávolítjuk. A kezelés helyén egy szövethiány (lyuk) lesz, melynek alapja égett bőrszövet. Emiatt gyógyulás akkor következik be, ha ez az égett réteg lelökődik, s a seb alulról feltöltődve begyógyul. Ez a folyamat sokszor heteket vesz igénybe! A baj az, hogy a sebet óvni kell a befertőződéstől, s emellett fájdalmas is.

A fagyasztáskor a szemölcsöt teljes egészében lehűtjük a fagyasztókészülékből vékony csövön távozó folyékony nitrogénnel. A nitrogén egy erre a célra kialakított dupla falú tartályban tároljuk, hőmérséklete mínusz 195,8 Celsius fok. A tartályból egy kisebb palackba öntjük, amely egy finom adagolószerkezettel van ellátva, s egy pisztolyszerű „ravasz” meghúzásával nyitjuk a szelepet. A bőrre fecskendezett nitrogén hirtelen, nagyon alacsony hőmérsékletre fagyasztja a szemölcsöt. A kezelőorvos tudja szabályozni, hogy a fagyasztott terület milyen átmérőjű és milyen mély legyen. A fagyasztás rákmegelőző állapotok (pld. solaris keratosis), de még bőrdaganatok kezelésére is alkalmas. A beavatkozást külföldön használt neve alapján Cryosurgery-ként is emlegetjük. 

Cryosurgery a Dr Derm Klinikán

Miért nem alkalmasak a szemölcsök eredményes fagyasztására a patikai fagyasztók?
A patikában kapható fagyasztóban nem folyékony nitrogén van, hanem a habszifon patronokhoz hasonlóan egy nitrogénvegyület. Annak távozásakor a kezelt terület lehűl, de a hűtési képesség nem elegendő a vírusok elpusztításhoz, így a hatása nem azonos a rendelőkben használt fagyasztókkal. Hólyagokat viszont tud „húzni”, ezért zavaró hegek keletkeznek még úgy is, hogy a vírus ott marad. Ez tehát nem valódi Cryosurgery.

Milyen egyéb előnye van még a fagyasztásos beavatkozásnak? Más módszerekkel szemben, a Cryosurgery után a kezelt szemölcs a helyén a marad. A szemölcs ekkor – a fagyasztás hatására elpusztult – vírusokkal van tele. Azt feltételezik, hogy az elölt vírusok a környező szövetekben immunreakciót idéznek elő: a bőr védekezőrendszere ellenanyagokat gyárt, mint egy védőoltás hatására. Ezek az ellenanyagok segíthetnek abban, hogy a környezetben már kialakult kisebb víruscsoportok eltűnjenek, ne fejlődjön ki újabb szemölcs, s a Cryosurgery után ne jelenlen meg kiújulás, úgynevezett recidiva.

verruca cryosurgery

Klinikánk 2020. májusában bevezetett járványügyi protokollját fenntartjuk. Biztonsági intézkedéseink pácienseink védelmét szolgálják.