Lézeres szőrtelenítés szakorvosi háttérrel

A lézeres szőrtelenítés ma a legkorszerűbb módszer a nemkívánt szőrzet eltávolítására.

1. Miért a lézeres szőrtelenítés a legkorszerűbb módszer?
A lézer a szőrszálat termelő sejteket pusztítja el, így többé nem termelődik szőrszál. Miért használjuk a tartós szőrtelenítés kifejezést? A hatás csaknem végleges, de megvan az elméleti lehetősége annak, hogy az őssejtekből újra kialakulnak szőrszálat termelő sejtek, ami szőrt fog növeszteni. Ezért a hatóságok tiltják a végleges lézeres szőrtelenítés kifejezés használatát, pedig az esetek nagyobb részében pontosan erről van szó.
2. Miért nem ajánljuk a többi módszert?
A gyantázás és az epilálás a szőrszálat távolítja el és nincs hatása a szőrtüsző sejtjeire. Így akármennyi alkalommal gyantáztatsz, a szőr nem fog eltűnni. Ha nem sikerül kitépni, a szőrszál beszakad és szőrtüszőgyulladás alakul mi, ami szőrtüszőről szőrtüszőre terjedhet a bőr mélyén. Gyakran látunk szinte kiirthatatlan cisztaképződést az intim régióban, amit egy gyantázás után begyulladt szőrtüsző indított el.
3. A lézeres szőrtelenítés GOLD STANDARD-ja az alexandrit lézer. Miért?
Az alexandrit lézert a 90-es évek vége óta használjuk szőrtelenítésre. Ezalatt a 25 év alatt semmilyen hosszútávú káros szövődményt nem írtak le, ami a készülékek nemzetközi sikerét korlátozta volna. Az alexandrit lézer 755nm-es hullámhosszúságú fénye a szőrtüszők szintjéig terjed, nem mélyebbre, így kevéssé éri el a fájdalomérző idegvégződéseket, mint a dióda vagy a Nd:YAG lézerek.
4. Kivételes energiahatékonyság
Az alexandrit lézer fényének melaninban (a bőr és szőrszálak festékanyagában) történő elnyelődése jobb, mint a dióda vagy a Neodymium:YAG lézeré. Ezért az alexandrit lézer alkalmazása során kisebb energia is elegendő azonos hatás eléréséhez. Ergo: kevésbé melegítjük a bőrt és kevésbé fáj a lézeres szőrtelenítés, mint a többi lézertípusnál.
5. Világos szőrzet
Az alexandrit lézer a világos szőrzet vörösesbarna melaninjában így elnyelődik, így a világos szőrzet kezelésére is alkalmas. Más lézerek csak a magasabb pigmenttartalmú sötét szőrszálakat „találják meg”, ezért kezdeti látványos eredmény után a hatékonyság csökken és a sokadik kezelés után sem lesz teljesen szőrtelen a kezelt bőrfelület.
6. Sötétebb bőr
Korábban elterjedt az a nézet, hogy az alexandrit lézerrel csak a világos bőrtípusokat lehet kezelni, de ez ma már nincs így. Egyrészt van olyan gyártó (Cynosure, USA), amelyik melaninmérő egységet ad a készülékhez, s a több ponton végzett gyors mérés után a gép a bőr pigmenttartalmának megfelelő energiaértékeket adja meg a biztonságos kezeléshez. A másik módszer, mellyel a pigmentált bőr is kezelhető, a MOVEO (DEKA, Italy). A MOVEO esetén a szükséges energiamennyiség kisebb, gyors egymásutánban leadott fényimpulzusok sorozataként éri a bőrt, mely nem terheli meg a magasabb pigmenttartalmú rétegeket a lézeres szőrtelenítés során.
7. Van-e jelentősége a fénynyaláb átmérőjének?
Minél nagyobb a készülék szpotmérete (a fénynyaláb átmérője), annál nagyobb felületet fed le egy villanással. Miért fontos ez? Mert gyorsabb lesz a kezelés! Egy 24mm-es szpotméretű lézer nem kétszer, hanem négyszer olyan nagy felületet fed le egyetlen villanással, mint egy 12mm-es – hiszen a kör területe az átmérő négyzetével arányos.
8. Bőrhűtés nélkül ma már nincs lézeres szőrtelenítés
A kontakt bőrhűtés a lézerfény bejutásának pillanatában hűvösen tartja a hámot és a szőrtüsző környezetét. A hideglevegős bőrhűtés az éppen kezelt folt mellett annak környezetét is hűti, így kellemesen utánhűti a már lekezelt foltokat is.
9. Hány kezelés szükséges?
Gyakran felmerülő kérdés, melyre csak egyféle válasz adható. A szőrtelenítés szükséges száma és a kezelések közötti időtartam nem a kezelőtől függ. Minden anatómiai régiónál adott a növekedésben levő szőrszálak aránya, ami meghatározza az egyidejűleg elpusztító szőrtüszők mennyiségét, s ebből kalkulálható az ideális kezelésszám. Persze ez valóban hatásos készüléket feltételez, hiszen ha nem pusztul el minden növekedésben levő szőrszál, akkor a romlanak az esélyek az áhított eredmény elérésére. Hormonális hatások azonban megváltoztathatják a törvényszerűséget.
10. Orvosi kezelés
A szőrtelenítés nagy energiájú orvosi lézerrel történik, ezért a megfelelő szakmai végzettség és az orvosi felügyelet egyáltalán nem felesleges. Még elővigyázatosság mellett is előfordulhatnak átmeneti szövődmények, azért végzik nálunk a lézeres szőrtelenítést bőrhöz értő kozmetikai asszisztensek, bőrgyógyász felügyelete mellett.
Bővebben a szőrtelenítő kezelésről itt olvashat.

A bejegyzés szövegének részben vagy egészben történő másolása, felhasználása tilos.

Tisztelt Pácienseink! Szeretnénk Önöket tájékoztatni, hogy az általános bőrgyógyászati vizsgálatra és az anti-aging konzultációra előzetes bejelentkezés szükséges. Viszont vannak olyan kezelések, amelyeket KONZULTÁCIÓ NÉLKÜL, nagyon rövid határidővel vállalni tudunk. Ilyenkor is történik VISIA állapotfelmérés, de nem kell kivárni a konzultációs időpontot. Ezek kivétel nélkül sérülés nélküli (non-ablatív, non-invazív) kezelések, melyek nem igényelnek gyógyulási időt.

Időpontkérés: (06 1) 336 00 77; (06 1) 316 70 28; (06 70) 770 26 63

KÖSZÖNJÜK ÉRDEKLŐDÉSÜKET!