Téli bőrápolás

Téli bőrápolás

A tél havas tájjal, jégvirágos ablakokkal érkezik és időnként a hőmérő is mínuszba fordul. Ilyenkor nemcsak pirospozsgás lesz az arcunk, de ha kellemetlen húzódást érzünk a bőrünkön, az a téli bőrszárazság jele. Ezek az arcon, a kezeken jelentkező időszakos problémák, melyek könnyedén  orvosolhatók egy-két bőrápolási trükk mindennapos alkalmazásával. 

 
Arctisztítási rutin

A téli hidratálásra mindannyian fokozottabban odafigyelünk, de sokan nem a megfelelő sorrendben végzik el az esti arctisztítást. A helyes sorrend a következő: arclemosóval, vagy arctejjel távolítsuk el a sminket, majd a lemosást követően arctonik használata javasolt. Az arctonik nemcsak a pórusokat húzza össze és zárja le a szennyeződések elől, hanem visszaállítja a bőr ph értékét és előkészíti a hidratálásra. Ezek után jöhet az arctípusunknak megfelelő hidratáló. Télen nyugodtan választhatunk valamivel zsírosabb krémet, mint nyáron, ha például általában vegyes típusú az arcbőrünk, akkor szerezzünk be a hidegebb napokra egy normál krémet is. Akik szeretnek sok időt a szabadban tölteni, kedvelik a téli sportokat, azok számára ideális a napfényvédővel ellátott nappali arckrém.

Radírozz rendszeresen!

A bőrápolási rutin egyik alapja a rendszeres bőrradírozás, ami eltávolítja a bőrről az elhalt hámsejteket. A bőr így nemcsak frissebb és ragyogóbb lesz, de a pórusok felszabadulnak, és a tápanyagban gazdag hidratálók is könnyebben és mélyebbre szívódnak fel. Hetente egyszer elegendő radírozni.

Hidratálj belülről is!

A jó minőségű, tiszta víz fogyasztása elengedhetetlen. Ha nem iszol a súlyodnak megfelelő mennyiségű folyadékot, akkor a szervezet előbb-utóbb a bőrödtől fogja elvonni a nedvességet. Képzeljünk el egy szobanövényt, ami nem kap elegendő vizet és a szoba levegője is száraznak mondható. Növényünk levelei idővel kókadni és fonnyadni kezdenek. Az emberi szervezet is az optimális működése érdekében a perifériáról vonja el a szükséges nedvességet a létfontosságú szervek megfelelő működése érdekében.

Puha kezek

Sokan hajlamosak vagyunk megfeledkezni a kezeinkről, pedig az egyik legszembetűnőbb testrészünk, ami úgymond a „kirakatban” van. Érdemes egy táskabarát méretű kézkrémet is beszerezni, hogyha száraznak érzed a kezed akkor bárhol tudj hidratálni. Nincs is szebb a jól ápolt, bársonyos kezeknél.

Ruhaneműt szárazon, a szoba levegőjét nedvesen

Fokozottan figyelj az esőben, hóban átnedvesedett ruhaneműkre. Az átnedvesedett zokni, kesztyű viszketést, gyulladást, de még ekcémát is okozhat. Mindig hagyd rendesen megszáradni a ruhát, amit viselsz. A ház, lakás levegője azonban a fűtés miatt szárazabb télen, ezért érdemes párologtatót használni. Sokféle párologtató közül választhatunk, melyek amellett, hogy biztosítják a megfelelő páratartalmat, még kellemes illatot is árasztanak.

Kerüld a forró vizes fürdést!

Nincs is jobb, mint egy hosszú, hidegben töltött nap után forró fürdőt venni, de kevesen tudják, milyen hatással van a bőrünkre ez a szokás. A habos, forró víz teljesen leoldja bőrünkről azt a vékony filmréteget, ami a különböző kórokozók elszaporodását gátolja és védi a szervezetet a fertőzésektől. Ezért lehetőleg ritkábban tarts amolyan gőzfürdő szeánszot, és preferáld a langyos-meleg zuhanyt.

Szezonális étkezés

Érdemes szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, nemcsak vonalaidnak teszel jót vele, hanem az egészségednek és a bőrödnek is. Például a sárgarépa karotinokban gazdag, amely A-vitaminná alakulva a bőrben is kifejti jótékony hatását, illetve ellenálóbbá tesz az UV-sugarakkal szemben. A génkezelt zöldségek, gyümölcsök fogyasztását azzal a trükkel csökkenthetjük minimálisra, ha leginkább olyan zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztunk, amelyek a téli hidegben a pincében elállnak, pl. feketeretek, petrezselyem, karalábé, cékla, alma, körte.