Botox (Botulinum toxin) a mimikai ráncok ellen

Botox kezelés a mimikai ráncok ellen

A botox (Botulinum toxin) az arc mimikai izmainak túlfeszüléséből adódó, a szemöldök között, a homlokon, a szemkörnyéken kialakuló ráncok hatásos és biztonságos ellenszere.

A mimikai ráncok megjelenése

Az évek előre haladtával a szemöldök között, a homlokon, a szemkörnyéken, orcákon egyre mélyülő ráncok alakulhatnak ki, melyeket mimikai ráncoknak nevezünk. Kialakulásukért az arc izomzatának fokozott működése tehető felelőssé. Az arc izmai akaratunkon kívül kompenzálni próbálják a bőr kollagéntartalmának csökkenéséből és a következményes megnyúlásból, a gravitáció által okozott, egyre mélyülő ráncokat úgy, hogy az izomrostok feszültsége fokozódik.

Mit jelent a mimikai izmok túlfeszülése?

Nézzünk egy példát! A szemkörnyéki finom bőr, az alsó és felső szemhéj már fiatalabb korban zavaró mértékben megnyúlhat, olyannyira, hogy nemcsak fáradt tekintetet kölcsönöz, hanem a látásban is zavarhatja a pácienst a szűkülő szemrés miatt. A felső szemhéj megemelkedik a szemöldök felemelésével, így a homlok mimikai izmainak segítségével kompenzálni tudjuk a felső szemhéj lógását. A homlok mimikai izmai folyamatosan túlfeszült állapotba kerülnek, s a felette levő bőr „összegyűrődik”: ennek köszönhető a korábbi sima homlokot felváltó csodálkozó tekintet, vízszintes mimikai ráncokkal.

Korunk egyik legnagyobb változása a képernyő előtt töltött idő extrém növekedése. Nemcsak az irodai munka során ülünk a monitor előtt, hanem otthon, a fotelban filmeket nézve vagy az interneten szörfözve. Az okostelefonok és okosórák apró betűit pedig különösen megerőltetőnek érezhetjük estefelé, amikor a közeli pontra fókuszáló szemeink elfáradtak. Az órákon át tartó számítógépes munka éppúgy kialakítja a szemöldök közötti glabella redőt (mérges ráncokat), mint az apró betűk olvasása otthon. Egyszer csak azt vesszük észre, hogy már nem csak gesztusaink akaratlagos kifejezésére vonjuk össze szemöldökünket, hanem arcunkon a „munka bélyege” ott maradt: a mimikai izmok túlfeszülése tartósítja a mimikai ráncokat.

Hogyan működik a botox (Botulinum toxin)?

A mimikai ráncok eltüntetésére egy terápiás izomlazító szert használunk, melyet a Clostridium botulinum nevű baktériumból nyernek ki. A botox ránckezelésre való alkalmazása előtt számos területen jelentett átütő sikert, s évről évre újabb indikációkra kapott felhasználási engedélyt az USA engedélyező hatóságától, az FDA-től:
1989. Kancsalság
2000. Méhnyak izomgörcs
2002. Szemöldök közötti ún. glabelláris ráncok
2004. Túlzott izzadás (axilláris hyperhidrosis)
2010. Krónikus migrén
2011. Húgyúti inkontinencia
2013. Ráncok kezelése

A Botulinum toxin injekció a beadás helyén megakadályozza vagy csökkenti a mimikai izmok összehúzódását úgy, hogy gátolja az ingerületátvivő anyag kötődését a receptorokhoz. A mimikai izmok ellazulása a felette kialakult ráncok kisimulását eredményezi. A megfelelően adagolt Botulinum toxin hatóanyag az izmokat kismértékben relaxálja, nem tűnik el az arc mimikája, csupán simul a bőrfelület. A kezelés során egy igen vékony tűvel, meghatározott pontokon, kis mennyiséget adunk a bőr alá, a ráncokért felelős izmokba. A tűszúrás szúnyogcsípésszerű minimális fájdalommal jár, érzéstelenítésre nincs szükség. Az évente világszerte beadott többmillió adag botox injekció tapasztalatai szerint a kezelés hatásos és biztonságos.

Mennyi ideig hat a botox kezelés a mimikai ráncokra?

A Botulinum toxin hatása általában 3-6 hónapig tart és fokozatosan csökken. Ismétlődő kezelést követően az eredmények 4-8 hónapig vagy tovább is tartanak. Mellékhatásai a kezelésnek, ha vannak, általában enyhék és átmeneti jellegűek. Ritkán, ismételt botox kezeléseknél előfordulhat allergiás reakció a bőrön. Ideiglenes apró bevérzés néha tapasztalható, de ez a tünet magától megszűnik néhány nap alatt, de ezalatt is sminkelhető. A szemhéj megereszkedése vagy aszimmetria az orcákon ritka szövődmény és csak ideiglenes. Túlzott mértékben megnyúlt felső szemhéj esetén a botox injekció alkalmazása előtt érdemes mérlegelni a felső szemhéjplasztika elvégzésének szükségességét.

Milyen eredményekre lehet számítani a Botulinum toxin (botox) kezelés után?

A Botulinum toxin hatása jellemzően 3 napon belül látható. A végleges eredmény 1-2 hét után alakul ki. Amint az izom részben inaktív lesz és a botox kisimítja a bőrt, az arc nyugodtabb lesz és fiatalosabb megjelenést mutat. A botox injekció a fiatalabb korban megjelenő első mimikai ráncok kialakulásának késleltetésére, a ráncok mélyülésének megakadályozására önmagában is alkalmas. A botox kezelést gyakran együtt használjuk más eljárásokkal, mint a lézeres bőrfiatalítás és bőrfeszesítés, vagy az hialuronsav injekciós feltöltő kezelések. A legmegfelelőbb kombinációkat az előzetes vizsgálat alapján, az anti aging konzultáció során tudjuk kialakítani.

Nem szabad megfeledkeznünk az otthoni bőrápolás szükségességéről sem. A kíméletes és alapos arctisztítás, a bőrt felépítő és tápláló hatóanyagok bőrbe juttatása éppúgy fontos, mint az időközönként elvégezett lézeres bőrmegújítás, hialuronsavas feltöltés vagy botox kezelés. A botulinum injekció hatása tartósabbá tehető növényi eredetű izomlazító peptideket tartalmazó botox-hatású ápolótermékek rendszeres alkalmazásával. A kozmetikum tehát nem az eredeti Botulinum toxint, hanem a hatását utánzó hexapeptidet vagy myoxinolt tartalmaz.

Tisztelt Pácienseink! Szeretnénk Önöket tájékoztatni, hogy az általános bőrgyógyászati vizsgálatra és az anti-aging konzultációra előzetes bejelentkezés szükséges. Viszont vannak olyan kezelések, amelyeket KONZULTÁCIÓ NÉLKÜL, nagyon rövid határidővel vállalni tudunk. Ilyenkor is történik VISIA állapotfelmérés, de nem kell kivárni a konzultációs időpontot. Ezek kivétel nélkül sérülés nélküli (non-ablatív, non-invazív) kezelések, melyek nem igényelnek gyógyulási időt.

Időpontkérés: (06 1) 336 00 77; (06 1) 316 70 28; (06 70) 770 26 63

KÖSZÖNJÜK ÉRDEKLŐDÉSÜKET!