Lézeres kezeléseink az ELLE Magazinban

Lézeres kezeléseink az ELLE magazinban

A lézereket a legkülönfélébb esztétikai problémák kezelésére alkalmazzák: a hajszálerek és pigmentfoltok eltüntetésétől a bőrfeszesítésen keresztül, a hajnövekedés serkentéséig, striák halványításáig. Talán a sokféleségük miatt ezekkel a kezelésekkel kapcsolatban van a legkevesebb információnk. Csakúgy, mint az ultrahangos kezelések esetén is különbséget kell tennünk a kisenergiájú kozmetikai lézerek (hideglézer, meso lézer stb.) és a kizárólag szakorvosok által használt nagy energiájú, esztétikai lézerek között. Ez utóbbiakról kérdeztük meg Dr. Varju Gábor bőrgyógyászt, a Dr.Derm bőrgyógyászati anti-aging központ vezetőjét. „ A látványos állapotjavulást biztosító orvosi lézerek működésük szerint alapvetően kétfélék lehetnek: ablatív azaz bőrsérüléssel járó, 1-2 hetes gyógyulási időt igénylő lézerek - CO2 lézer, Erbium YAG lézer - és non-ablatív, bőrsérülést nem okozó – mint a kollagénstimuláló hatású Nd:YAG, vagy a frakcionált dióda és Er:Glass lézerek.  Az ablatív kezelések hatása látványosabb, mint a gyógyulási idővel nem járóké, a sérüléssel nem járókat (SkinTyte bőrfeszesítés, ThreeForMe kombinált lézeres kezelés) legalább 3 alkalmas kezeléssorozatban érdemes elvégezni. Vannak úgynevezett hibrid lézerek is (HALO), mely a sérülés nélküli és a sérüléssel járó lézerek előnyös tulajdonságait egyesíti – rövid gyógyulási idővel garantálva a látványos hatást.”

Bőrfelszín megújítás lézerek segítségével

A lézeres bőrfelszín-megújítás az egyik leglátványosabb orvos-esztétikai kezelés, a fakó, élettelen, pigmentfoltos, ráncokkal tarkított vagy egyszerűen fáradt bőr legjobb ellenszere, de a problémás, pattanásos bőrökkel is csodát művel. Több problémát kezel egyszerre és rövid valamint hosszú távon egyaránt hat. Amiért mégis nehezen szánjuk rá magunkat, az a gyógyulási idő illetve az új bőr kialakulásával járó kellemetlenség. Ám a köznyelvben lézeres hámlasztásként aposztrofált kezelés valójában többféle, egymástól nagyban eltérő módszert takar.

Alapvetően kétféle, hagyományos, teljes bőrfelszínen végzett (MicroLaser Peel) vagy frakcionált bőrfelszín-megújító lézeres kezelésről (ProFractional, DOT frakcionált Co2 kezelés) beszélhetünk. Míg az első a bőr legfelső rétegeinek elpárologtatásával nagy felületen dolgozik, a frakcionált lézer csupán kis frakciókban, egyes pontokban fejt ki hőhatást a bőr mélyebb rétegeire, ezzel új kollagén keletkezését indukálva. „A frakcionált lézerkezelés a bőrfelszín megújítás korszerűbb módja, amely amellett, hogy kíméletesebb, gyorsabb gyógyulási idővel jár, a hatékonysága a teljes bőrfelszínen végzett lézerkezelésével vetekszik.  A kezelés előnye, hogy a bőr mélyebb rétegeiben is javulást eredményez.” – magyarázza Dr. Varju Gábor. A frakcionált lézerkezelést követően gyakorlatilag azonnal kimehetünk az utcára – ennek érdekében a a lézerek használatát követően speciális maszkkal nyugtatják az arcbőrt.  Mivel csupán a bőrfelszínnek kis százaléka sérül, a gyógyulás gyorsabban bekövetkezik, mint a teljes bőrfelületen végzett hámlasztásé.

Az eljárást helyi érzéstelenítésben végzik, a páciens legfeljebb csupán gyenge fájdalmat érez. Míg a gyógyulás 3-7 nap alatt lezajlik, a bőr szerkezetének átalakulása a kezelést követően még 3-6 hónapig tart. Már egyetlen lézeres kezelés után látványos javulás várható, de súlyosabb probléma esetén kúrát javasolnak, amire 4-6 hetente kerülhet sor.

A lézerkezeléseket testen is alkalmazzák, striák halványítására az egyik leghatékonyabb módszer. Nyak- kéz és dekoltázs fiatalítására is alkalmas eljárás.

Frakcionált lézerkezelés

A bőr egyes frakcióit oszlopszerűen eltávolító vagy felmelegítő lézerek

Mire jó: elszíneződések, napsugárzás okozta foltok és aknés hegek eltüntetésére, bőrszín egységessé tételére, bőrtónus javítására, feszesítésre, ránccsökkentésre, pórusösszehúzásra

Előnyei: hatása azonnali és hosszútávú, gyors kezelés, látványos eredmény

Hátránya: 0 nap (sérüléssel nem jár, ún. non-ablatív), 5-10 nap gyógyulási idő (sérüléssel járó, ún. ablatív), ill. 1-5 nap (HALO hybrid, vagyis ablatív és non-ablatív lézerek kombinációja)

Hatóideje: 1 - 5 év

Ára: 150 000 – Ft-tól a kezelt felület nagyságától és a kezelési módszertől függően

Kockázatai: ödéma, bőrvörösség  – a herpesz fellobbanása ellen antivirális tabletta szedése javasolt. A jó minőségű lézerek használatával egyéb kockázatok szinte kizárhatók.

Kis fájdalommal jár a kezelés, helyi érzéstelenítésben vagy könnyű bódításban végzik, utána hűtőborogatást, otthoni ápolás igényel.

Hatékonysága 10-es skálán: 9

A cikk szerzője: Fodor-Kassai Mónika

A kezelések előkészítéséhez és az utókezeléshez ajánlott termékcsaládok: Arcel Med a Jean d'Arcel-től, Ocean Secrets és Algolift a Thalion-tól

Bőre lézeres kezelésre való alkalmasságáról, problémáinak orvosi lézerrel történő kezelésének módjáról, a lézeres kezelés várható eredményeiről klinikánk munkatársai készséggel tájékoztatják Önt egy Anti aging konzultáció alkalmával. Jelentkezzen be most a 06 70 770 2663-as telefonszámon.

Klinikánk 2020. májusában bevezetett “Covid-19 járványügyi protokoll”-ját fenntartjuk. Klinikánk higiénikus szakembert alkalmaz a protokoll felülvizsgálata és az újabb intézkedések bevezetése céljából. Kérjük a biztonsági protokoll maradéktalan betartását, pácienseink és munkatársaink védelmében.