Akne kezelése

Akne kezelése

A pattanásos bőr hatékony kezelésével a maradandó hegek megelőzhetők

Az akne komedóképződéssel járó enyhébb formáiban a kozmetikai tisztítás önmagában is elegendő lehet. A súlyosabb, gyulladással, gennyes hólyagokkal járó esetekben helyileg alkalmazható gyulladáscsökkentő készítményekre  van szükség.

Ez lehet nyugtató hatású paszta, melyet az egyes gócokra alkalmazunk. Az antibakteriális oldatok, krémek csökkentik a kórokozó baktériumok számát a bőrben, míg a hámlasztó  hatású krémek a faggyúmirigyek kivezetőjáratait normalizálva csökkentik a mitesszer képződést. Esetenként ezeket a kezeléseket rövid távú antibiotikum kúra egészítheti ki.

Vannak olyan belsőleg alkalmazható gyógyszerkészítmények, melyek kedvezően befolyásolják a súlyos akneformák alakulását. A faggyútermelést a hím nemi hormonok fokozzák. Ez a hatás csökkenthető nőknél ezen hormonok hatását gátló készítménnyel, alkalmazásakor csökken a faggyútermelés és a komedó (mitesszer) képződés. Emellett biztonságos fogamzásgátló hatása is van.

A másik megoldás egy A-vitamin származék, un. retinoid alkalmazása, mely csökkenti a faggyú kiválasztását, normalizálja a kivezető járatok fokozott elszarusodását és gyulladáscsökkentő hatású. Férfiaknál és nőknél egyaránt alkalmazható, szigorú és rendszeres orvosi ellenőrzést, nőknél biztonságos fogamzásgátlást feltételez. Használatakor csökken a bőr mechanikus hatásokkal szembeni védelme, ezt a kozmetikai kezeléseknél figyelembe kell venni.

Fontos a fényvédelem, napozni, szoláriumozni nem szabad a kúra ideje alatt. Retinoid belső kezelés mellett a páciens a gyógyszer okozta kellemetlenségeket könnyebben elviseli megfelelő otthoni bőrápoló készlettel.Arctisztításhoz alkoholmentes, vagy minimális alkoholtartalmú tonikot, lemosó tejet vagy gélt használjon. A bőr víztartalmának megőrzése végett a bőr számára értékes zsíradékokat (pl borágó olajat, ceramidot) is tartalmazó hidratáló arckrémet használjon. Ha az arcbőrén sok a mitesszer, a gyógyszeres kezelés elején többszöri, kíméletes mélytisztítás szükséges.

Mindkét készítmény használata kúraszerű, hosszabb ideig tart. Fontos a rendszeres  laborvizsgálat és az egyidejűleg alkalmazott külső kezelés és kozmetikai ápolás.

Az akne külső és gyógyszeres kezelése kombinálható fényterápiával: BlueBBL.

 

Klinikánk 2020. májusában bevezetett járványügyi protokollját fenntartjuk. Biztonsági intézkedéseink pácienseink védelmét szolgálják.