Akne kezelése

Akne kezelése

A pattanásos bőr hatékony kezelésével a maradandó hegek megelőzhetők

Az akne komedóképződéssel járó enyhébb formáiban a kozmetikai tisztítás önmagában is elegendő lehet. A súlyosabb, gyulladással, gennyes hólyagokkal társuló esetekben helyileg alkalmazható gyulladáscsökkentő készítményekre  van szükség.

Ez lehet nyugtató hatású paszta, melyet az egyes gócokra alkalmazunk. Az antibakteriális oldatok, krémek csökkentik a kórokozó baktériumok számát a bőrben, míg a hámlasztó  hatású krémek a faggyúmirigyek kivezetőjáratait normalizálva csökkentik a mitesszer képződést. Esetenként ezeket a kezeléseket rövid távú antibiotikum kúra egészítheti ki.

Vannak olyan belsőleg alkalmazható gyógyszerkészítmények, melyek kedvezően befolyásolják a súlyos akne formák alakulását. A faggyútermelést a hím nemi hormonok fokozzák. Ez a hatás csökkenthető nőknél a tesztoszteron hatását gátló készítménnyel, alkalmazásakor csökken a faggyútermelés és a komedó (mitesszer) képződés. Emellett biztonságos fogamzásgátló hatása is van.

A másik megoldás egy A-vitamin származék, un. retinoid alkalmazása, mely csökkenti a faggyú kiválasztását, normalizálja a kivezető járatok fokozott elszarusodását és gyulladáscsökkentő hatású. Férfiaknál és nőknél egyaránt alkalmazható, amennyiben az akne súlyossága indokolja, szigorú és rendszeres orvosi ellenőrzés, nőknél biztonságos fogamzásgátlás mellett. Használatakor csökken a bőr mechanikus hatásokkal szembeni védelme, ezt a kozmetikai kezeléseknél figyelembe kell venni.

Fontos a fényvédelem, napozni, szoláriumozni nem szabad a kúra ideje alatt. Retinoid belső kezelés mellett a páciens a gyógyszer okozta kellemetlenségeket könnyebben elviseli megfelelő otthoni bőrápoló készítményekkel. Arctisztításhoz alkoholmentes, vagy minimális alkoholtartalmú tonikot, lemosó tejet vagy gélt használjon. A bőr víztartalmának megőrzése végett a bőr számára értékes zsíradékokat (pl borágó olajat, ceramidot) is tartalmazó hidratáló arckrémet célszerű alkalmazni. Ha az arcbőrön sok a mitesszer, a gyógyszeres kezelés elején többszöri, kíméletes mélytisztítás szükséges.

Mindkét készítmény használata kúraszerű, hosszabb ideig tart. Fontos a rendszeres  laborvizsgálat és az egyidejűleg alkalmazott külső kezelés és kozmetikai ápolás.

Az akne külső és gyógyszeres kezelése kombinálható fényterápiával, melynek nemcsak a pattanások mielőbbi eltűnésében, hanem a hegek megelőzésében is szerepe van: ForeverClear BBL kezelés

Klinikánk 2020. májusában bevezetett járványügyi protokollját fenntartjuk. Biztonsági intézkedéseink pácienseink védelmét szolgálják.